Resepi Onde-onde (Buah Melaka)

Resepi Onde-onde (Buah Melaka)

Bahan:
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1/2 sk garam
  • air pandan / pewarna
  • kelapa parut
  • gula melaka dipotong dadu 
Cara-cara:
  1. Masukkan tepung ke dalam bekas dan letak 1/2 sk garam.
  2. Tuangkan sedikit demi sedikit air pandan atau air pewarna dan tepung itu akan jadi begini.
   
 3.Panaskan air dahulu di dalam periuk.
4.Ambil sedikit dari tepung tu,bulatkan dia dan letakkan gula melaka yg dipotong dadu dan bulatkan balik.
5.Masukkan dgn perlahan2 dan tunggu onde-onde tu timbul.
6.Jika da timbul,letak di dalam bekas yg berisi kelapa parut dan kelilingkan kelapa diatas onde-onde tersebut.
7.Siap utk dimakan.

     

Selamat Mencuba! 

No comments:

Post a Comment

Comment anda akan dibalas =>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.